ZGODOVINA

80 let izkušenj


Mojstrsko potrdilo ustanovitelja podjetja, Andreja Marina, sega v leto 1935. V povojnih letih je izdeloval mlatilnice za žito in žage za les. Širšemu področju je bil poznan tudi kot odličen mojster za vsa mogoča popravila tedanje mehanizacije, zlasti kmetijske. Prva delavnica se je nahajala v Mostah pri Komendi. V šestdesetih letih je bila zgrajena nova delavnica na sedanji lokaciji v Komendi, kjer je, razširjena in posodobljena, še danes.

Po Andrejevi upokojitvi leta 1972 je obrt prevzel njegov sin Jože. Novi časi so poleg običajnih popravil prinesli tudi nove izzive v proizvodnji in podjetje se je specializiralo za izdelovanje okovij za lesene silose, mehanske grablje za čistilne naprave, ob tem pa razvijalo lasten program kmetijske mehanizacije: puhalnike za seno, teleskope za razmetavanje sena, transporterje sipkih materialov v raznih izvedbah, mešala in črpalke za gnojevko, ki jih še vedno razvija in trži. V zadnji letih se je podjetje uveljavilo tudi na področju popravil in vzdrževanja gradbenih strojev ter žičnic. Sodobna tehnologija struženja na CNC strojih omogoča natančno izdelavo različnih nadomestnih delov.

V letu 2007 je po Joževi upokojitvi vodenje delavnice prevzel sin Andrej, ki nadaljuje tradicijo uspešnega razvijanja in delovanja podjetja.

V 80. letih delovanja podjetja Marin se je za poklic strojni ključavničar izučilo lepo število vajencev. V podjetju je danes  zaposlenih 9 oseb.